10 DERSTE: MÜZİKLER TARİHİ / ORHAN TEKELİOĞLU

1. Ders: Bir tören düzeni olarak müzik (“şiir”, “dans”, vs.); Roller (“besteci”, “icracı”, “dinleyici”); Mekanlar.
2. Ders: Tarihsel bağlamında kavramlar: “Pop”, “Folk”, “Melez”, “Mahallî”, “Global”, “Ticarî”, vb.
3. Ders: Modern dönemde müzik ya da Batının “önceliği”: Batı Sanat (“Klasik”), Folk ve Popüler müzikleri.
4. Ders: Sömürgecilik, kölelik, müzik. Sömürgeciliğin bir yan ürünü: “Dünya Müzikleri”
5. Ders: Ticarîleşen, globalleşen müziklere örnekler. “Reggae” ve Hint/Pakistan müzikleri
6. Ders: Ticarileşse de korunabilen dünya müzikleri. “Mali Blues”, “Gnawa”, “Tuva” gırtlak şarkıları.
7. Ders: Türkiye Müzikleri I: Geç Osmanlı döneminden Cumhuriyete: Gayrimüslimler, Mütareke dönemi.
8. Ders: Türkiye Müzikleri II: Erken Cumhuriyet dönemi: “alaturka” – “alafranga” tartışmaları
9. Ders: Türkiye Müzikleri III: Globalleşmek zorunda kalan yerel müzikler dönemi, caz, saz, aranjman, türkçe pop, arabesk, post-arabesk; Mısır Filmlerinden “Arabesk”e, “Aranjman”dan “Türkçe Pop”a, Diaspora müziklerinden “Rap”e, vs.
10. Ders: Türkiye Müzikleri IV: Diaspora müzikleri, Almancı rap’inden Türkçe rap’e, rap-arabeske günümüz portresi
10+1 ders yayınevinde eğitimcilerle katılımcılar arasında yüzyüze tartışma/sohbet şeklinde gerçekleşecektir.
Orhan Tekelioğlu’nun keyifli ve eglenceli anlatımıyla Müzikler Tarihi. Bu 10 Ders, “komşu” disiplinlerin (Sanat Tarihi, Sosyal Tarih, Antropoloji, Etnomüzikoloji vb.) yardımıyla müzik diye bilinen toplumsal faaliyetin esaslarını anlamak için kuramsal bir çerçeve geliştirmeye çalışır. Kuramlar, ancak odaklandıkları pratikleri gösteren örneklerle test edilebilir, anlam kazanabilir. Bu nedenle, 10 Dersimizin her bir bölümünde dünyanın farklı yerlerinden (Türkiye dahil) müzikler sunulacak ve katılımcıların sorularıyla zenginleştirilecek ve eldeki kuramsal bilginin yardımıyla anlaşılmaya çalışılacaktır. Müziği sadece hissederek değil, “bilerek” de sevmek bu derslerimizin temelini oluşturur.

10.200,00 TL

Detaylar

NOTLAR

Nasıl Katılabilirim?
Katılımcı dostlarımız tüm iletişim bilgilerini, hangi eğitimden faydalanmak istediklerini içeren bir e-postayla ödeme dekontunu üzerine hangi "10 Derste" programını seçtiklerini yazarak iletişim kanallarından bize ulaşabilirler; tüm sorularınız için de aynı kanalları kullanabilirsiniz.

Eğitim hakkında:
• 10 Ders: 8500TL+KDV’dir (10.200TL).
• % 20 Öğrenci indirimi ve % 10 Erken Kayıt indirimi vardır. Birleştirme yapılamamaktadır.
• 10 Ders’in sonundaki “+1 ders” katılımcı sayısına göre yüz yüze yayınevinde (Karaköy-İstanbul ya da sonradan belirlenecek bir yerde) ortak belirlenecek bir saatte yapılacaktır. Bu bir hub* etkinliğidir. Eğitimcilerle katılımcılar arasında karşılıklı tartışma/sohbet şeklinde gerçekleştirilecektir;
• Katılımcılar hub’ın doğal üyesi olarak kabul edilirler;
• Katılımcılara kitaplarımızda -kampanyalar dışında- % 25 indirim (6 ay boyunca) yapılacak ve katıldıkları her bir ‘10 Ders’ için baskısı mevcut, istedikleri Habitus etiketli 2 farklı kitap kendilerine armağan edilecektir. (Not: Armağan süreci yurtiçi talepler için geçerli olacak, yurtdışına kitap gönderimi yapılmayacaktır.);
• Program sonunda katılımcılara aldıkları 10 Ders’e karşılık dijital bir katılım sertifikası verilecektir.
• Programlar ZOOM üzerinden çevrimiçi yürütülecektir. Bağlantı katılımcılara eğitmen ya da yayınevi tarafından dersler başlamadan önce e-posta ile gönderilecektir.

(Farklı sınıflardan tek tek ders alarak ilerlemek isteyen dostlarımız için -min. 8 ders- her bir ders ücreti KDV dahil 1500TL’dir -tek tek ders seçeneği için lütfen temasa geçin).

Havale için banka hesap bilgilerimiz:
Habitus Yayıncılık Reklam Tekstil Turizm ve Eğitim San. Tic. Ltd. Şti.
Garanti Bankası IBAN: TR12 0006 2000 4000 0006 2949 69

Kredi Kartı ile Shopier’den satın alabilirsiniz:
shopier.com/29208913

Not 1: Katılım sertifikası için toplamda min. 10 Ders alınması gerekmektedir.
Not 2: 23 Eylül’e kadar erken kayıt yaptıracak dostlarımız için indirim yüzde 10; “10 ve üstü” toplu katılımlarda yüzde 15; 5 eğitim programının tümünden yaralanmak isteyen dostlarımız için de yüzde 20 indirim uygulanacaktır. İndirimlerde birleştirme yapılamamaktadır.

İade işlemleri: 3 Ekim 2024 sonrasında katılımcı tarafından iptal edilen eğitimlerde ücret iadesi yapılmayacaktır. İade işlemlerinden doğacak ‘alacak’ 31 Ekim 2024’e kadar iade edilecektir.
—–
Sorularınız için:
hub@habituskitap.com
info@habituskitap.com
+90 212 244 48 87
—–
Ders açılma koşulları
• Eğitimler min. 6 kişi olduğu takdirde açılacaktır. Daha az mevcutlu sınıflar açılmayacaktır;

Adres: Habitus Kitap
Kemankeş Mah. Mumhane Cad. No: 39 Kat: 2 Kapı No: 39 Karaköy/Beyoğlu-İstanbul.

Yazar

Orhan Tekelioğlu @hub

Orhan Tekelioğlu @hub

Son yıllarda daha çok kültürel çalışmalar alanına odaklanan Prof. Dr. Orhan Tekelioğlu doktorasını Michel Foucault ve sosyolojik özne ilişkisine ilişkin yazdığı tezle 1993 Yılında ODTÜ Sosyoloji Bölümünde tamamlamıştır. 1984 yılında eğitim için gittiği Norveç’ten 1991 yılında Türkiye’ye dönen ve Bilkent Üniversitesinde çalışmaya başlayan Tekelioğlu, 2004 yılına kadar bu üniversitede çalıştıktan sonra farklı üniversitelerde kariyerine devam etmiş ve 2019 yılında emekli olmuştur. Şu anda, Koç Üniversitesinde yarı-zamanlı öğretim görevlisi olarak müzik sosyolojisine ilişkin dersler vermektedir. Uzmanlık alanları Toplum Kuramları, Kültür Siyasetleri, Televizyon Çalışmaları, Türkiye Popüler Müzik Tarihi ve Türkiye Edebiyat Sosyolojisi olup, bu konularda ulusal ve uluslararası dergilerde makaleleri ve akademik kitapları bulunmaktadır. Son yıllarda, akademik çalışmalarının yanı sıra Norveççeden Türkçeye şiir çevirileri de yapmaktadır. İlk olarak Milliyet Gazetesi’nin Pazar ilavesinde kısa sosyolojik analiz yazıları yazmaya başlamış, daha sonra hemen her pazar Radikal İki’de yazıları yayımlanmış ve şu anda T24 Sitesinin yazar kadrosundadır. Dizi Dizi Türkiye adlı kitabı Habitus Kitap'tan çıkmıştır.

10 Derste Müzikler Tarihi / Prof. Dr. Orhan Tekelioğlu
"Müzikler Tarihi" 12 Ekim 2024'ten itibaren her cumartesi saat 21.00'de Zoom üzerinden yürütülecektir.
Ders süreleri 80 dakikadır. Tarihlerimiz aşağıdaki gibidir:

12 Ekim Cumartesi
19 Ekim Cumartesi
26 Ekim Cumartesi
2 Kasım Cumartesi
9 Kasım Cumartesi
16 Kasım Cumartesi
23 Kasım Cumartesi
30 Kasım Cumartesi
7 Aralık Cumartesi
14 Aralık Cumartesi
10 Ders + 1 Yayınevi
Toplumu olmayan bir “insan” olmadığı gibi “müziği” olmayan bir toplum da yoktur. Hayatta kalabilmek için gereken minimumlar (yiyecek, barınma, korunma vb.) dışında kalan ve yine her toplumda olan bir başka insanî faaliyet alanını “sanat” olarak tanımlayabiliriz. En yalınından en karmaşığına her toplumda şiir, dans ve müzik bir sanatsal “üçlü” olarak ortaya çıkar, toplumdan topluma farklılıklar gösterse de bu “üçlü” faaliyet, birlikte olabilme, beraberce yaşayabilme ve en önemlisi, bir kimlik oluşturabilme sürecinin temelidir. Çünkü tarihin her döneminde, konu müzikse (şiir ve dans da eklemlenebilir), bu işi yapmaya soyunan, görev edinen insanlar her zaman varolmuş ve farklı isimlerle anılsalar da özünde bir “müzisyen” olarak toplumsal hayatta yer almışlardır. Bazen ruhanî bir önder olarak “şaman”, bazen halkın dertlerini yansıtan bir “ozan”, bazen düzene karşı çıkan bir “muhalif”, bazen kitleleri uyutan bir “ajan” ve çoğunlukla “eğlendiren” bir toplumsal figür olarak anılmışlardır. Müzikler Tarihi, “komşu” disiplinlerin (Sanat Tarihi, Sosyal Tarih, Antropoloji, Etnomüzikoloji vb.) yardımıyla müzik diye bilinen toplumsal faaliyetin esaslarını anlamak için kuramsal bir çerçeve geliştirmeye çalışır. Kuramlar, ancak odaklandıkları pratikleri gösteren örneklerle test edilebilir, anlam kazanabilir. Bu nedenle, 10 Dersimizin her bir bölümünde dünyanın farklı yerlerinden (Türkiye dahil) müzikler sunulacak ve katılımcıların sorularıyla zenginleştirilecek ve eldeki kuramsal bilginin yardımıyla anlaşılmaya çalışılacaktır. Müziği sadece hissederek değil, “bilerek” de sevmek bu atölye çalışmasının temelini oluşturur.