Logostan Kurtulmak | 20. Yüzyıl Dramında Karşı-Anlatı

Metinden ayrıl. Merkezden sapmayı yaz. Yazma bir alanı kaplarken, onun dolaşmasını, yolundan sapmasını yaz.” Richard Foreman

200,00 TL

Detaylar

ISBN

978-605-72921-0-0

Kapak Tasarımı

Ahmet Söğütlüoğlu

Sayfa

232

Yazar

Melike Saba Akım

1984 yılında İstanbul’da doğdu. Lisans ve Doktora eğitimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü’nde tamamladı. Aynı fakültede Sanat Tarihi yan dal eğitimi, Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Karşılaştırmalı Edebiyat Yüksek Lisans eğitimi aldı. Çeşitli topluluklarda dramaturg olarak çalıştı. Farklı mecralarda tiyatro eleştirileri yayımlandı. 2019 yılından bu yana öğretim üyesi olarak görev yapmakta ve tiyatro alanında akademik faaliyetlerini sürdürmektedir.

Metinden ayrıl. Merkezden sapmayı yaz. Yazma bir alanı kaplarken, onun dolaşmasını, yolundan sapmasını yaz.” Richard Foreman

Logostan Kurtulmak, tarihsel avangardlardan günümüze tiyatronun dil ile kurduğu ilişkiyi dramatik metin içinden araştırmaya soyunuyor. Logos-merkezcilik ve Batı metafiziği eleştirisi ekseninde, Aristotelesçi klasik anlatı tanımından hareketle, 20. yüzyıl tiyatrosundaki metin karşıtlığının esasında bir logos karşıtlığı olduğu öne sürülüyor.

Gertrude Stein, Samuel Beckett ve Richard Foreman oyunları mercek altına alınarak dramanın geçirdiği ontolojik dönüşüme ve 1970 sonrasının yeni metinsellik anlayışına odaklanılıyor. Böylece bugüne dair derin ve felsefi sorular oluşturulmaya çalışılıyor. O zaman en temelden başlayalım: Bir metin nedir?